Bozcaada’da büyük deprem riski az
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Bozcaada’nın depremsellik durumunu tarihi verilerle açıkladı. Üşümezsoy, kısa zaman içerisinde adayı etkileyecek büyük bir deprem riski olmadığını söyledi.
Türkiye’nin en ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Bozcaada Haber’e çok özel açıklamalar yaptı. Son günlerde Gökçeada açıklarında yaşanan deprem, tüm Türkiye’yi tedirgin ederken ortaya yine gerçeği yansıtmayan dezenformasyonlar yayılmaya başladı. Hatta geçtiğimiz günlerde Çanakkale merkezli bir deprem olacağı, bu depremden Bozcaada’nın da etkileneceği dedikodusu hızla yayılmış, bu söylentiler Kuzey Ege’nin en önemli tatil merkezinde yaşayan insanların tedirgin olmasına neden olmuştu.
İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Bozcaada’da deprem riski var mı” sorusuna depremle ilgili tarihsel gelişmeleri örnek göstererek yanıt verdi. Bozcaada Haber’e gönderdiği deprem haritalarıyla olaya açıklık getiren Üşümezsoy, “Gökçeada açıklarında olan bir ucu Atos Dağı’nda diğer ucu Saros Körfezi’nde olan depremden sonra Kuzey Ege’de deprem riski olgusu herkesin dikkatini çekmeye başladı” dedi.
1737’DE ŞİDDETLİ BİR DEPREM OLMUŞ
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 1737 yılında Bozcaada ve çevresinde çok şiddetli bir deprem yaşandığının da bilgisini verirken, “Bölgenin deprem tarihselliğini ele aldığımızda, bölge 6 mart 1737’de şiddetli bir deprem yaşamış ve bu depremde yani Biga bölgesinde olan bu depremde Kilitbahir, Seddulbahir, Sultanhisar ve Bozcaada Kalesi ciddi şekilde etkilenmiş ve yıkılma aşamasına gelmiş. Ayrıca Ezine ve Bozcaada’da birçok evin yıkılmasına sebep olmuş. Bu ne demek oluyor 2014’te Gökçeada açıklarında olan fay sürekli çalışan bir fay olarak Bozcaada’yı da etkileyebiliyor. Ama tabii ki Bozcaada ve Ezine’yi tarihte etkileyen deprem sayısı çok az. Yani aşağı yukarı bu bölgedeki fayda 500-1000 senede bir tekrarlayabilen depremler görülebiliyor” diye konuştu.
TARİHTE BOZCAADA’YI ETKİLEYEN DİĞER DEPREMLER
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Bozcaada’yı etkileyen depremlerin tarihsel detaylarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“1737 yılındaki depremin dışında Sarıköy fayı dediğimiz fay hattında milattan sonra 155 ve 543 yıkımlar olduğu gözükmektedir. Bu anlamda demek ki 1737’de kırılan fay Bozcaada için riskli bir fay olmaktadır. Şimdi bunu anlamlı hale getirmek için Bozcaada’nın aslında haritalar baktığımız zaman kuzeyden Saros Körfezi’nden geçip Yunanistan’a kadar uzanan kuzeydeki fay hattı önemli bir fay hattı olarak gözükmektedir. Bunun dışında da güneyde Yenice, Gönen ve Edremit Körfezi fay hattı da Biga yarım adasını güneyden sınırlayan bir önemli fay hattıdır. Diğer taraftan Ege denizinde haritada gördüğümüz gibi Skor adasının doğu çukurunda 1981’de iki deprem olmuş bu fay hattındaki depremler Bozcaada’yı etkilemektedir. Yani uzun lafın kısası Troya ve Bozcaada’ya baktığınız zaman tarihsel depremler özellikle çok dikkat çeken bu yerlerde bazı yıkımlara yol açmıştır.”
BOZCAADA’YA ETKİ ETMİYOR
Üşümezsoy’un verdiği tarihsel bilgilere göre fay hattı Bozcaada’nın uzağından geçiyor ancak şiddetine göre az da olsa etki gösteriyor. Üşümezsoy, Bozcaada’nın çok sağlam bir zemine sahip olduğunun altını çizerken, “Deprem asla eli kulağında olan bir şey değildir. Tarihsel gelişmelere baktığımızda 500-1000 yıl gibi büyük aralıklarla depremlerin yaşandığını görüyoruz. Yani büyük bir deprem olma olasılığı şu an için çok düşük. Yani yakın bir riski işaret etmemektedir” şeklinde konuştu.
ÖNEMLİ BİR DEPREMSELLİK YOK
Sarıköy fayının M.Ö. 550 ve M.S 150 tarihlerinde kırıldığına değinen Üşümezsoy, “Bu anlamda 1737 yılındaki depremde bu fay yırtılmamışsa yırtılma riski olarak görünen fay da odur. Fakat Ezine ve Bayramiç üzerinde gözüken faylarda ise yırtılma aralığı çok daha uzun olduğu için önemli bir depremselliğe neden olmayacaktır” dedi. Geçen yıllarda yaşanan küçük çaplı depremlerin büyük bir depremi de işaret etmediğini sözlerine ekledi.
Ayrıca Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Bozcaada’da önümüzdeki bir kaç hafta içinde Çanakkale,Gökçeada,Bozcaada ve o bölgelerin depremselliğini ele alınacak bir konferans vereceğinide sözlerine ekledi.
İşte Şener Üşümezsoy’un sadece Bozcaada Haber’e gönderdiği haritalar.